21 Mar 2020

Atenția în vreme de pandemie

Ești unde e atenția ta !
În această perioadă suntem cu toții asaltați de sute de informații care mai de care mai pertinente și mai actuale. Unele încurajatoare, îndemnând la calm și înțelegere, altele, dimpotrivă, catastrofice și înfricoșătoare. De la vecina din colț, mătușa sau verișoara, colegi, prieteni reali sau virtuali, oameni cu diferite competențe, toți au o părere despre situația de criză Coronavirus, din România și din întreaga lume.
Am citit multe îndemnuri despre cum să trecem prin sau peste această criză (există o diferență între modul prin și modul peste).. Cele mai multe dintre ele folositoare. Mi-am expus și eu parerea de multe ori atât în relație cu clienții mei cât și în discuțiile cu cei apropiați. Am observat reacții diferite, interpretări diferite ale realității, toate ghidate de obiectul atenției fiecăruia dintre noi.
Atenția te conduce către anumite informații pe care le vei selecta în funcție de importanță, către stimulii care sunt reprezentativi pentru tine iar aceștia sunt cei care îți vor crea realitatea.
Atâta vreme cât atenția ta rămâne centrată pe tot ce e catastrofic, înspăimântător, conspirativ și starea ta va fi una de alertă, frică, panică. Și mai departe: dacă atenția ta este pe starea de panică și începe să-ți fie frică de frica ta, te afli într-un cerc vicios dezadaptativ din care nu poți ieși dacă nu comuți atenția pe alt canal.
Și să știi că nu e momentul să comuți pe canalul ignoranței. A te preface că totul e în ordine când nu e, nu-ți va asigura starea de calm și echilibru pentru mult timp. Cel mai bine comută canalul atenției pe tine. Pe ce simți, cum simți, unde simți. Apoi ia-o ușor în sens invers și vezi ce se ascunde în spatele simțirii sau ce vrea să-ți comunice aceasta. Care e gândul care ți-a captat atenția și te-a condus în starea încețoșată a neputinței și a fricii..Apoi ia gândul și disecă-l precum un chirurg iscusit doar că în loc de bisturiu folosește întrebări bine ascuțite: Ce înseamnă asta pentru mine? Cum pot eu influența situația? Care e responsabilitatea mea? Ce pot să fac? Ce nu pot să fac?
Acest mecanism face parte din procesul de adaptare al vieții în mișcare și transformare. Noul cutremură tot ce e cunoscut, familiar, previzibil și ne trezește din somnul firescului. Acum este momentul să fim atenți la noi și în jurul nostru și să observăm cum această stare de alertă ne ajută să înțelegem ce este cu adevărat important pentru fiecare dintre noi.
Pentru asta e nevoie de antrenament pentru atenție, conștientizare și responsabilizare iar următoarele provocări te-ar putea ajuta:
Evită contaminarea psihologică prin informații din surse discutabile.Te asiguri că prelucrezi informația care îți captează atenția? Îi analizezi sursa, credibilitatea, dovezile informaționale?
Fă diferența între un articol de senzație și un articol cu caracter informativ! Un discurs seducător care captează atenția prin priceperea scrierii nu e neapărat adevărat. Nu uita că ceea ce este cu adevărat important este să te informezi din surse sigure, clare care să-ți ofere un update la opinia actuală. Cum poți diferenția articolele? Nu am să te invit să faci o analiză de argumentare logică însă am să te invit să începi prin a te întreba: Care e proba pentru această informație?
Dă-ți voie să fii curios și să îți iei informații și din alte surse decât grupul tău de prieteni a căror opinie cred că îți e deja familiară. In felul acesta aduci informație nouă pe harta ta mentală și eviți fenomenul psihologic numit „Group think”.
Analiza informației și gândirea critică nu ne caracterizează pe toți. Însă am o veste buna: gândirea critică poate fi educată prin a începe să-ți pui întrebări firești, pertinente despre subiectele care te preocupă, să te folosești de mintea ta, să o provoci, să o lași să se întrebe, să verifice: Cine spune asta? Din ce sursă? Ce însemnă cu adevărat? Care e proba?
În toată nebunia zilelor noastre, oprește-te pentru a te întreba, pentru a observa și pentru a afla că și tu contezi și că ceea ce faci și ceea ce decizi poate face diferența în viața ta, a celor din jur și în viața acestui sistem din care facem parte „ TOȚI”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *