27 Feb 2020

Harta nu e teritoriul

“Harta nu e teritoriul” este un concept care provine din lucrarea  filozofului Alfred Korzybski si reprezinta unul dintre principiile fundamentale din programarea neuro lingvistica.

Acest concept se refera la faptul ca perceptia noastra asupra realitatii difera de realitatea insasi. “Bun”, “rau”, “frumos”, “periculos”, ‘greu”, “usor” sunt doar constructe, interpretari pe baza informatiilor, convingerilor, valorilor, experientelor, concluziilor si a altor procese mentale interne care contribuie la consolidarea propriei viziuni asupra vietii.

De cand venim pe lume incepem sa contribuim la constructia hartii propriei realitati: imagini, sunete, ganduri, reprezentari, etc. Bineinteles, in primii ani de viata, cei din jurul nostru (persoane semnificative) se asigura ca ne populeaza harta cu tot ce cred ei ca ne e necesar pentru a ne putea orienta pe teritoriul vietii.

Odata ce ne-am consolidat propra realitate, aceasta va fi singura de care vom dispune si care ne va determina sa actionam.

Intrebarea e: Iti este suficienta propria harta mentala in procesul de adaptare? Si daca pana acum ai luat “de-a gata” informatii despre tine, despre lumea inconjuratoare de ce sunt situatii care te incremenesc si care te tin pe loc? Cum ai putea sa faci fata? Ce-ti lipseste?

     Vestea proasta e ca atunci cand ne consideram suficienti din punct de vedere al cunoasterii si cand functionam cu ceea ce ni s-a pus la dispozitie, fara a  mai adauga elemente pe propria harta mentala, intervine stagnarea. Si nu de putine ori ne trezim ca repeatam la nesfarsit aceleasi scene dramatice care ne aduc suferinta. In felul acesta “istoria se repeata”.

Dezvolatrea personala nu e oligatorie, e materie optionala. Nimeni nu-ti cere propria evolutie pentru ca in realitate nimanui nu-I pasa. Atata timp cat functionezi pe baza hartii mentale pe care cei din jur te-au ajutat sa o construiesti, vei fi un individ adaptat intr-o societate care iti cere doar sa te conformezi.

Dorinta si deschiderea catre nou, provocarea creativitatii si a imaginatiei vine din nevoia proprie de a cunoaste, a evolua, a deveni.

Situatiile dificile intampinate de-a lungul vietii ne provoaca si ne determina sa cautam, sa descoperim informatii noi si modalitati de adaptare.

Diferenta dintre harta si teritoriu se refera, de asemeni, la diferenta dintre informatia dobandita prin documentare teoretica, prin preluare de informatii si informatia experientiala, contactul cu realitatea insasi. Experienta reala are puterea de a constela intreaga harta mentala si ne forteaza adaptabilitatea . Pe langa faptul ca populam harta mentala cu noi iformatii, facem corelari si asocieri intre elementele noi si cele deja existente iar in felul acesta ne imbogatim propria viziume.

Iata cateva modalitati prin care iti poti imbunatati si adapta propria harta astfel incat sa cuceresti noi teritorii:

  1. Cauta si dobandeste informatii noi. Ramai curios. Intreaba, citeste, cauta.
  2. Exploreaza mediul inconjurator. Expune-te . Pune intrebari. Dezvolta-ti si foloseste gandirea critica. Nu lua totul de-a gata. Construeste si foloseste filtrul personal.
  3. Exploreaza spatiul interior al propriei fiinte, zone virgine pe care ti-a fost teama sa le cunosti. Intreaba-te si ofera-ti raspunsuri. Lasa noile constientizari si aha-uri sa se aseze in tine si sa-ti ofere posibilitatea unei noi interpretari a realitatii.

Pe langa toate astea nu uita ca ai dreptul sa te razgandesti asupra modului in caree privesti lucrurile, poti avea mereu o noua perspectiva caci pe masura ce inaintam dobandim noi intelesuri precum si posibilitatea de a ne adapta harta in functie de noile teritorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *